tisdag 20 september 2011

Finns det ett väljarunderlag för Solrospartiet?

Behövs det ett parti som tar parti särskilt för alla vildväxande solrosor som inte passar in i fyrkantiga rutmönster?

* Som anser att olikheter människor emellan är gåvor att ta vara på. Och att varje människa äger ett människovärde och är värd respekt.

* Som verkar för en gemensam välfärd som kommer alla till del, och särskilt dem som behöver det allra mest.

* Som vänder sig emot orättvisor och åtgärder som negativt drabbar och utnyttjar människor på olika sätt.

* Som vill göra om sjukförsäkringen från grunden så att den fungerar, att stoppa utförsäkringarna är ett första akut steg, samt avskaffa SGI-löshet/nollande av sjuka.

* Som vill satsa rejält på förbättrade villkor för vården. Fler anställda, mer resurser, större tillgång för alla som behöver få del av den (inklusive papperslösa som vistas i landet).

* Som vill sänka högkostnadsskydden för läkarbesök och mediciner.

* Som vill utöka rehabiliteringsinsatser som gör verklig nytta för sjukskrivna.

* Som tycker att det är självklart att funktionshindrade ska ha rätt till nödvändig hjälp i hemmet, vilket många nu har förlorat.

* Som stoppar förtidspensioneringar av arbetslösa ungdomar som inte ens får en chans på arbetsmarknaden, och slavarbete i Fas 3/JUG.

* Som vill satsa på att införa riktiga arbeten med skälig lön, istället för meningslösa sysselsättningar och gratisarbete.

* Som värnar om en bra miljö för barn och unga inom barnomsorg och skolor.

* Som anser att pensionärerna som har byggt upp det som fram tills nyligen var ett välfärdssamhälle ska ha det gott på äldre dar, inte tvingas leva på en inkomst nära existensminimum.

* Som vill att hemlöshet ska åtgärdas omgående. Det måste gå att ordna bostäder åt alla.

Och mycket annat som pekar i samma medmänskliga riktning... Formulera gärna i kommentarerna vad du saknar som du tycker borde vara med.

 Och viktigast av allt - är detta ett parti som skulle få din röst? Kommer det att kunna nå över 4%-spärren?

Partiet är inspirerat av, men fristående från Påskuppropet mot utförsäkringarna 2011 samt det bredare Solrosuppropet.

5 kommentarer:

 1. Jag som socialdemokrat ser inte varför det skulle finnas ett behov av att splittra upp vänstern i ytterligare små fraktioner. Samtidigt kan jag lätta skriva under på alla de punkter som presenteras men det är saker som jag och många andra kämpar för att prioriteras in i SAP. Problemet är i längden att personer som har likartade värderingar väljer att gå andra vägar istället för att kritisera och mobilisera inne i själva partiet vilket genom interndemokratin ger upphov till förändringar. Istället, med minskat medlemsunderlag, blir det politiska broilers och karriärister som tar maktpositioner när folkrörelseunderlaget sakta vittrar bort.

  Så jag säger följande: Ja, vare sig SAP, Vänstern eller Miljöpartiet är perfekta. Däremot krävs människor som vågar engagera sig för fokuset på välfärd och en humanare politik i huvudtaget. Byggandet samt reformerandet av ett gott parti måste ske underifrån och alla som verkligen bryr sig, både de kritiska och de stödjande, är välkomna att gå med i Socialdemokraterna.

  SvaraRadera
 2. Oscar, förstår att du tänker så utifrån ditt medlemskap i ett befintligt parti. Men jag, och även andra som jag har träffat på, har svårt att känna oss hemma i de partier som finns, och det verkar vara ganska svårt att verkligen påverka rikspolitiken om man går med i dem, det man vill göra drunknar liksom i mängden av andra mer perifera frågor, och man måste börja på lokalplanet och slösa bort flera år på att diskutera nya sandlådors vara eller icke vara, samt lyktstolpars placering. Typ... :-)

  Jag ser inget starkt engagemang bland så värst många politiker för dessa frågor, några få undantag i olika partier finns, men det har ju tyvärr hittills inte lett till någon förändring. Ett nytt parti skulle ha fördelen av att vara just nytt och fräscht, och utan de befintliga partiernas bagage och tungroddhet. Samt nackdelen att ha svårare att nå ut till väljarna eftersom det skulle sakna pengar för marknadsföring innan det är etablerat. Partiet kanske inte skulle behöva existera för evigt, och därför inte hamna i de nuvarande partiernas tröghet, slentrian och idétorka. Men det kan tänkas behövas som en punktinsats under låt säga två mandatperioder, om det skulle få reellt inflytande över politiken. Bara spånar...

  Se det inte som konkurrens, utan som draghjälp på vägen mot ett likartat mål.

  SvaraRadera
 3. Håller inte med om att ni sossar verkligen bryr er om de svagaste. När allt kommer omkring så slickar ni högerns arsle ändå. Då kör ni över era väljare med piskan i högsta hugg. Jag har sett på väldigt nära håll hur ni arbetar i både nämnd och fullmäktige. Giv akt.
  Miljöpartiet är värdelösa på sociala frågor. Det fanns inte EN ENDA socialförsäkringsfråga på senaste kongressen. Som tur är så finns det enstaka gröna gubbar som kör sina egna race trots det.
  Så jag tror nog att det finns ett behov av ett äkta gammalt hederligt Socialt Demokratiskt parti som inte sålt sin själ på arbetsmarknaden.

  SvaraRadera
 4. Charlotte: Reelt politiskt ansvar kräver reelt politiskt arbete. Att påverka ett parti är ett jobb som aldrig tar slut, inte ens när man vunnit en fråga. Jag är med i partiet och har suttit på stolar och sett hur det går till. Tyvärr är det idag så att personliga kontakter ofta går före reela politiska insatser på många håll. Dessutom har SAP blivit för trygga i sin position, vilket nu har kostat två val. Att det finns folk som är less på dessa saker och formligen skriker efter fräscha vindar och gräsrotsengagemang är dock ett faktum. De behöver stöd från människor, från rörelser, för att kunna göra skillnad.

  Jag har sett både hur lätt det kan vara och hur svårt det kan vara att påverka. Att få in SAP på en bana mot mer välfärdsfokus är inte svårt, då grunden redan finns där. Problemet ligger i att människor måste vara beredda att investera tid och engagemang under längre perioder för att hålla båtens kurs, något som människor idag tycks ha problem med. Demokratisk reformistisk politik går inte snabbt.

  Kritiken måste riktas mot rörelsen inifrån för förändring. Etableringen av ytterligare ett parti skulle inte hjälpa arbetarrörelsen. Skulle varenda liten grupp personer som engagerat sig i solrosupproret starta egna s-föreningar och kräva förändring, då kan du ge dig fan på att SAP skulle vändas upp och ner.

  Greta: Nu faller du i faran att klumpa ihop oss medlemmar i SAP som en enda stor, sammanhållen sörja. Kom ihåg att ett parti som är så stort har ett politiskt spektrum som sträcker sig från renodlade kommunister till tillväxtgalna kapitalister. Att det ser ut på ett sätt i en kommun innebär inte att det ser ut på samma sätt i nästa. Rötägg med inflytande finns det gott om i alla politiska partier (vilket jag är säker inte heller "Solrospartiet" skulle förskonas ifrån). Den representativa demokratin skriker efter folk och det bästa sättet att förändra är att gå in och påverka de redan etablerade rörelserna DIREKT och KONKRET.

  SvaraRadera
 5. Oscar: Jag kan inte hålla med om din retorik, att dela upp vänstern är på sätt och vis bra då jag som svensk inte vill ha det som i USA, något som svensk politik är på väg mot. Det märks allt mer i vanlig press, är du inte Moderat så är du Sosse. Personligen har jag hittills aldrig röstat på sossarna trots att jag delar många av de värderingar de säger sig ha, men även i tidig ålder märkte jag hur de sviker sina ideal för marknadens skull.

  Det stora problemet är att i dagens läge fostras politiker från barnsben, det är sällan en person som "suttit i skiten" får komma till tals, möjligen får de sina "15 minutes of fame" som det kallas. Dagens höjdarpolitiker har hamnat där de är på grund av att de är duktiga på att slicka uppåt och sparka nedåt, en sådan människa är inte duglig att styra andra.

  En professionell politiker är en person jag aldrig skulle kunna lita på som människa, tyvärr men så är det, och jag tror att det är en enorm samling människor som håller med om det, och att idag gå med i sossarna eller vilket annat parti som helst är att rätta sig i ledet, och så som Sverige ser ut idag är det inte rättning i leden som behövs, tvärtom behövs det ett ordnat kaos, där vi folket säger "Nu är det tamigfan nog!".

  Det är ord som inte skulle komma från en socialdemokratisk ledare.

  SvaraRadera